Villatak med många vinklar. Nya blanka, härdade betongpannor, ommålning av plåtar och snickeridetaljer (Stuvsta, Huddinge)

”Om jag är på dåligt humör tar jag fram bilden på vårt nya tak, så blir jag glad igen”

Intervju med Greger och Lillan Michelin, villaägare | Stuvsta, Huddinge

Hur började ert takbyte?
- Vi insåg en dag att taket hade blivit fult, rent ut sagt. Det fanns absolut inga problem med läckage eller så, men vi började nästan skämmas lite…

Skämmas?
- Ja, vi ritade ju och byggde huset själva på 80-talet. Det är originellt, med ett tak som verkligen syns. Stora takutsprång runt om, hög nock och brant lutning. Som en jättestor hatt. Då känns det inte kul med pannor som grånat, mossa på norrsidan och plåtar där färgen börjat släppa.

Så vad gjorde ni?
- Vi tog in tre offerter via nätet, men ingen av dem kändes bra. Sen blev vi tipsade om en takfirma i grannskapet, som verkade bra, men det rann ut i sanden. Långa väntetider på svar varje gång och sen sköt de själva upp byggstarten. Vi tröttnade.

Vad hände sen?
- Vi började om. Fick ett tips via en bekant, men den offerten var för dyr. Så sökte vi på nätet igen och fick kontakt med Janne, som vi gillade direkt.

Vad gav er den känslan?
- För det första att han svarade snabbt, skickade offert snabbt och alltid var lätt att nå. Och det kändes som att han kunde sina saker och rekommenderade det som var bäst för oss. T.ex. att plåtarna kunde målas om i stället för att bytas som vi först trodde. Han såg vad som behövdes göras, eller inte göras. En gång hade han glömt att beställa containrar, och då erkände han det. Utan bortförklaringar. Han är ärlig och det gillar vi.

Hur kändes det att diskutera taket och kanske få det ifrågasatt som ni hade ritat och byggt själva?
- Det var inga problem. Janne var lätt att diskutera med, även om vi tyckte olika. Mögelstopp till exempel hade vi olika åsikter om, men det är ju en komplex fråga. Råsponten och trästommen var i alla fall friska så vi hade gjort rätt från början, och det fanns inget mögel. Det kändes bra. Nu efteråt är vi glada att Janne rekommenderade ett annan typ av betongpanna som kommer att hålla svärtan bättre, och som snön glider av lättare. Även att han propsade på att byta pappen och inte bara pannorna, för nu har vi samma system och garantier på allt material.

Följde ni arbetet uppe på taket?
- Ja, nästan varje dag. Det var kul. Dessutom såg grannen mitt emot allt från sitt köksfönster och rapporterade om hur noggranna killarna var.

Hände något speciellt?
- En liten sak var detta med lampan. Killarna råkade ha sönder vår ytterlampa när de bar sina grejer. Då var taket nästan klart. Vi tänkte genast: ”Den där lampan kommer vi få laga själva, mot ett avdrag på fakturan…” Hantverkare vill ju bara bli klara och skulle inte ha tid att komma tillbaka för en liten lampa. Så vi såg framför oss flera veckor utan lyse vid ytterdörren innan vi hunnit skaffa en ny lampa och monterat själva. Men Janne var supersnabb. Han mejlade oss en bild och frågade: ”Är det en sån?” När vi svarade Ja, beställde han den och samma dag som killarna avslutade takjobbet satte de dit lampan. Vi fick alltså en ny ytterlampa monterad utan diskussion, utan dröjsmål, utan kostnad. En bagatell kan tyckas, men det är precis så man vill bli behandlad som villaägare.

Vad säger ni om slutresultatet?
- Det är toppenbra. Vårt breda tak med stora överhäng är ju det första man ser av huset när man kommer uppför backen hem till oss. Så det känns härligt att det inte ser ut som en dammig gammal hatt längre utan blankt, svart och starkt.Och avslutningsvis kan vi bara tacka för förtroendet och avsluta detta projekt med ett leende!

Förebilder, innan arbetet inleds

Pågående arbete

Resultatbilder, efter utfört arbete