Brant villatak m. burspråk, nya glaserade pannor samt omfattande plåtarbeten (Stuvsta, Huddinge)

”Briljant fick jobbet genom skicklighet och tur”

Intervju med Raimo Jylkkä, villaägare | Fågelvägen 19, Stuvsta. Huddinge

- Många husägare väntar med att takrenovera. Vad fick dig att slå till?
Att det var mossa på norrsidan. Jag förstod att pannorna hade blivit porösa och börjat suga i sig fukt. Först funderade jag på att klättra upp och spreja på mossan och sen tvätta av, men sen ändrade jag mig. Vårt tak är ovanligt brant, och det blir besvärligt att jobba där uppe. Dessutom hade pannorna legat där sen -74 nånting. Så jag bestämde att ta in offert.

- Hur tog du in offerterna?
Via en hemsida, där man anmäler intresse. Bland alla svaren valde jag slumpmässigt ut fyra firmor som fick komma hit och räkna.

- Hur valde du firma sen?
Ja, dessa fyra kom ju hit och tittade på taket, en efter en, och lämnade anbud. Den dyraste hade skrivit 10 kvadrat för mycket, det var slarvigt. Och den billigaste hade misstänkt lågt pris. Då var det två kvar, som var likvärdiga, så jag tog fram kortleken.

- Kortleken?
Just det. Jag gillar nämligen slump och tecken. Jag drog två kort, och Briljant Bygg fick en kung, och den andra firman en trea. Det blev ju tydligt.

- Så Briljant Bygg fick jobbet tack vare tur?
Ja, fast inte bara det. Den andra firman lät mer stressad och verkade angelägen medan Janne på Briljant var helt lugn och kändes mer pålitlig.

- Vad hände sen?
Vi bestämde att jobbet skulle göras i april, men så kom det en värmebölja i februari. Då ringde Janne och frågade: Kan vi börja nu? Och det passade oss perfekt.

- Kunde du följa arbetet?
Javisst, jag klättrade upp efter varje arbetspass och tittade. Allt skedde korrekt. Killarna var väldigt proffsiga. Jag har ju själv lite erfarenhet av byggverksamhet, så jag känner igen yrkesskicklighet så jag ser den. När Janne berättade hur de skulle göra så överdrev han aldrig, utan höll sig till sakliga beskrivningar. Det ingav förtroende.

- Var det något särskilt du uppskattade?
Ja, diskussionerna. Man frågade först, istället för att bara montera. Det gamla taket var ju från 70-talet och hade sina lösningar för avrinning, så det var tillfälle att modernisera och förbättra. En sämre firma hade bara följt det befintliga. Nu diskuterade vi även kring burspråket och alla skarvar där med plåtar, bly och veckpanel. Gamla misstankar om läckage kom i dagen, och Janne kom med förslag till förbättringar som skulle bli säkrare. Och han var helt öppen med vilka material och konstruktioner som skulle bli dyrare.

- Kunde något ha gjorts bättre?
Nja, det blev väl någon miss i kommunikationen när killarna monterade en avtappning till stupröret mitt i rännan på husets långsida, fast jag och Janne hade bestämt annat. Men detta justerades omgående. Alltihop tog två veckor, precis som utlovat.

- Vad tyckte ni om slutresultatet?
Grannarna blev så imponerade av vårt nya tak med blanka, glaserade och härdade betongpannor att de också ville renovera.Och därmed tackar vi för ett roligt uppdrag och lämnar nu över till ännu en nöjd kund!

Förebilder, innan arbetet inleds

Resultatbilder, efter utfört arbete