Fristående trähus m. lägenheter. Plus-formad huskropp, taknock i fyra väderstreck samt vinklar. 320m2 nytt papptak på 10 olika, lutande takytor (Södertälje)

”Säkerhetstänket avgjorde saken.”

Intervju med Ulf Eriksson, ledamot i styrelsen för Brf Bäcklyckan | Södertälje

Hur började ert takbyte?
– Med ett läckage. Vi upptäckte att det läckte in vatten på vissa ställen, och åtgärdade själva. Det var ett shingeltak. Men efter en tid började det läcka igen. När vi hade lappat och lagat flera gånger under ett par år, så bestämde vi att ta in en takfirma.

Hur valde ni firma?
– Vi fick kontakt med fyra firmor via en sajt, varav tre kom ut och tittade. Alla föreslog papp. Den vi fick mest förtroende för var Briljant Bygg.

Vad fick er att känna så?
– Janne var den som gav det mest seriösa intrycket. Han angav pappkvalitéer som de andra inte gjorde. Han påpekade också saker som de andra inte ens nämnde. Till exempel möjliga svagheter vid rörgenomföringar, nockvinklar och ränndalar som man borde undersöka för säkerhets skull. Eller att vissa brädor kanske måste bytas i de ytterkanter som var vattenskadade.

Något mer som avgjorde?
– Ja, säkerhetstänket. Janne var mer mån om säkerheten för killarna som skulle jobba, och begärde fler fästpunkter för livlinorna. Det avgjorde nog saken. Den som prioriterar säkerheten är en pålitlig karl, så tänkte vi. Föreningen är ju väldigt liten och ingen av oss är kunnig inom byggteknik, så vi kunde inte formulera kraven speciellt skarpt. Då är det viktigt med förtroendet.

Var ni med uppe på taket och diskuterade?
– Ja, vi var två från föreningen som tog oss upp. Det var bara vi två som vågade.

Hur fungerade arbetet?
– Briljant Bygg följde sin utlovade tidplan till punkt och pricka. Trots att det var mitt i sommaren med 30 grader på dagarna och arbete med gasbrännare däruppe. Ibland kom killarna extra tidigt på morgonen, tog paus mitt på dagen och jobbade framåt kvällen istället för att det var så varmt. Det var nog även bra för brandsäkerheten att de gjorde så.

Något som kunde ha gjort bättre?
– Jag tror inte det. Briljant var inte billigast men vi tog deras offert ändå, för den kändes tryggast.Säkerhet väger tungt i alla aspekt, vi är glada att våra kunder delar vår uppfattning! Tack för den här gången Ulf!

Förebilder, innan arbetet inleds

Avslutat arbete

Drönarbilder