Ca 180m2 tegeltak, L-format. Ny takpapp, läkt, plåtar, hängrännor, stuprör och blanka betongpannor. Extra förhöjning av plåtarna 5 cm upp på läkten för bästa tätning i vinkelrännan (Västerhaninge)

”På inrådan tog vi svarta hängrännor och stuprör, fast alla grannar har vita. Men vi gjorde rätt.”

Intervju med Stefan Frid, fastighetsägare | Västerhaninge

Många husägare väntar med att takrenovera. Vad fick dig att slå till? – Jag bestämde mig när två av grannarna i området började lägga om sina tak. Dags att vi hänger på nu, tänkte jag.

Var taket gammalt?
– Ja, det hade legat sen 1976. Och det blir ju inte tätare med åren direkt.

Hur tog du in offerter?
– Jag hade sett positiva kommentarer om Janne på Briljant Bygg i vår Facebook-grupp som vi har i området. Så jag kontaktade honom. Han kom ut, inspekterade taket, mätte och fotade med drönare, och lämnade en offert som såg bra ut.

Tog du inte in flera för att jämföra?
– Nej, det hade ju grannarna redan gjort. Jag visste att Briljant varken var billigast eller dyrast, utan i mitten och väldigt seriösa. Priset var jag beredd på, för jag visste var spannet låg.

Vad hände sen?
– Så fort jag hade tackat Ja till offerten ville killarna köra igång, fast det var i januari. Jag blev lite orolig. Skulle det verkligen funka med vädret? April-maj trodde jag skulle vara bättre, men Janne hade koll på detta och allt blev klart på en vecka.

Var du med uppe på taket och diskuterade byggdetaljer?
– Nej, jag följde jobbet litegrann från marken bara. Det vi diskuterade var att byta till blanka, svarta pannor och även svarta hängrännor och stuprör istället för vita. Janne rekommenderade detta. Det minskar risken för alger och mossa, så allting håller sig snyggt tio år längre.

Kunde något har gjorts bättre?
– Det vet jag inte. Killarna var ordningsamma och höll snyggt efter sig, sånt uppskattas. Och fort gick det. Fyra man bytte vårt tak på en vecka, men normalt ska det väl ta två.Ibland gäller det att slå till i rättans tid! Tack för ett kul projekt Stefan!

Förebilder, innan arbetet inleds

Resultatbilder, efter utfört arbete